Klikk og hent på 30 minutter
Lynrask levering
Fri frakt over 249,-
Eksklusive medlemstilbud
Hudpleie og kroppspleie for gravide og ammende

Hudpleie og kroppspleie for gravide og ammende

For å gjøre det litt enklere for deg som ammer eller er gravid har vi listet et utvalg produkter som er helt trygge for gravide og ammende, samt laget en kort guide over noen ingredienser du bør styre unna i din hudpleie!

Ingredienser du bør unngå!

Retinol/A-vitamin

Retinol, også kjent som vitamin A er en svært aktiv og effektiv anti-age ingrediens. Under graviditet og amming fraråder imidlertid leger å benytte produkter som inneholder ingrediensen i sin hudpleierutine. Dette skyldes at A-vitamin i seg selv har en påvirkning på fosters utvikling og det er derfor anbefalt at man ikke tilfører sterke retinoler/A-vitaminer i denne perioden.

Salisylsyre (BHA)

Salisylsyre er en effektiv eksfoliant og brukes ofte i produkter som jobber med å forebygge og behandle kviser. Salisylsyre er imidlertid en del av aspirinfamilien som har påvist å kunne gi graviditetskomplikasjoner og bør derfor unngås av forsiktighetshensyn da man er usikker på effekten lokal påføring har på fosteret. Her finnes det heldigvis andre trygge og skånsomme alternativer som kan brukes for deg som opplever kviser og uren hud under graviditeten.

Eteriske oljer

Eteriske oljer er parfymerte oljer som inneholder høye konsentrasjoner av planteekstrakter og brukes ofte i aromaterapi eller i kroppsprodukter. De generelle forsiktighetsreglene knyttet til eteriske oljer skyldes ikke at man vet at eteriske oljer er farlig for gravide og ammende, men heller at man ikke vet sikkert at produktene er trygge for fosteret. Spesielt vanndrivende og avgiftene oljer er de man skal være mest forsiktige med.

Ftalater

Ftalater finnes i enkelte neglelakker og skal helst unngås av gravide da stoffet mistenkes å virke hormonforstyrrende. Vita tilbyr imidlertid flere neglelakker som er helt fri for ftalater, for eksempel. negleakkene fra Korres.

Parfyme

Mange eksperter anbefaler å bytte til parfymefrie produkter på kroppen både av hensyn til mor og barn, spesielt under amming/flaskemating. Enkelte parfymer inneholder også Benzyl Salicylate som tilhører salisylsyre-familien og bør også unngås. Nyfødt hud er også sensitiv, og det kan også mors hud bli. Vi anbefaler derfor å velge milde produkter uten parfyme for å unngå irritasjon og av forsiktighetshensyn.

DHA & Erythrulose

DHA og Erythrulose er aktive virkestoffer i selvbruning. Enkelte eksperter fraråder bruk av dette under graviditet og amming da man ikke har nok informasjon om hvilken effekt dette kan ta på barnet. For å være på den sikre siden bør man derfor unngå å bruke selvbruning under graviditeten og når du ammer.

Lakrisrot

Lakrisrot og ekstrakter fra lakrisrot brukes ofte i hudpleie for å bekjempe pigmentering som følge av deres lysende effekt. Lakrisrot er også kjent for sine anti-inflammatoriske egenskaper. Det frarådes imidlertid å få i seg dette under graviditeten både via kosthold og hudpleie da forskning hevder at lakrisrot kan ha negativ effekt på barnets kognitive utvikling, samt øke risiko for tidlig fødsel og påvirke mors blodtrykk.

 

Hvilke produkter er trygge å bruke?

Skånsom rens

Som følge av den hormonelle belastningen kroppen gjennomgår i graviditeten opplever enkelte uren hud under og etter svangerskapet. En skånsom rens er derfor alfa omega i perioden for å holde huden i balanse. Miild Cleansing Gel er en dyprensende gel med beroligende og pleiende egenskaper. Det er bra for deg med kombinert/fet hud og tendens til urenheter. Det etterlater huden ren og smidig. For deg som sliter med tørrere hud anbefaler vi Miild Cleansing Cream Mild & Light. Denne Cleasing Creamen er en skånsom rens som passer for sensitiv, tørr og delikat hud. Det fungerer også bra for deg med rosacea og psoriasis. Den er laget av nærende og milde ingredienser som renser uten uten å etterlate huden tørr.

Fuktighet

Mange opplever at huden trenger mer fukt under svangerskapet og under amming. En god dagkrem og serum for ekstra fukt kan være redningen. Produkter som inneholder glycerin, sheasmør eller squalene er alle gode ingredienser som er trygge å bruke når du ammer. Er du på jakt etter en god og mild dagkrem kan bestselgeren Weleda Skin Good være redningen. Skin Food er en naturlig og næringsrik allround krem som gjør huden myk og smidig. Den pleiende kremen inneholder økologiske planteekstrakter av stemorsblomst, kamille og calendula (ringblomst). Kremen kan brukes av alle og anbefales spesielt til ømfintlig og tørr hud.

Solkrem/SPF

Som gravid øker sensitiviteten for sol og mange opplever hyperpigmentering og melasma i løpet av svangerskapet. Melasma er en hudforandring som presenterer seg som brune flekker i ansiktet. Tilstanden er ikke farlig, men kan være til sjenanse for enkelte. Opp til 70% av gravide opplever pigmentforandringer i svangerskapet og sollys og UV-stråling forverrer melasma og pigmentforandringer. Det anbefales derfor at man bruker høy solfaktor som beskytter mot både UVA og UVB-stråler i denne perioden for å forbygge utviklingen.

Forebygge Strekkmerker

Under graviditeten er det naturlig å få strekkmerker på både mage, bryst og rygg. Strekkmerker forekommer opptil hele 90 % av alle gravide på slutten av svangerskapet. For å forebygge dette bør man holde huden så myk og spenstig som mulig med en fet krem eller olje. Bio‑Oil er en spesialisert hudpleieolje som forbedrer utseendet til arr, strekkmerker og ujevn hudfarge. Bio‑Oil har vunnet 81 hudpleiepriser og har blitt det mestselgende produktet mot arr og strekkmerker i 11 land siden den globale lanseringen begynte i 2002. Bio‑Oil-formuleringen er en kombinasjon av planteekstrakter og vitaminer suspendert i en oljebasis. Den oksygenfrie oljen opprettholder virkningen til planteekstraktene og vitaminene. Bio‑Oil påføres de svekkede områdene to ganger om dagen.Hovne ben

Ødem, også kjent som hevelser i føtter og ankler er vanlig under svangerskapet. Det skyldes at kroppen holder på mer veske. I tillegg til å unngå å stå for lenge, holde deg i bevegelse og sove på siden kan en kjølende og lindrende krem være til hjelp. Burt's Bees Mama Leg & Foot Cream er en ærende og avkjølende fotkrem som lindrer hovne og slitne ben som gravide kan oppleve gjennom svangerskapet. Naturlige og pleiende ingredienser som bivoks, solsikke- og kokosolje virker fuktighetsgivende og mykgjørende, mens peppermynteolje setter i gang blodsirkulasjoen og virker oppfriskende. Kremen kan også brukes etter graviditeten.

Forebygge rifter

Under fødsel er det normalt at det oppstår rifter. For å forebygge dette kan det hjelpe å smøre og masere området mellom skjeden og endetarmsåpningen for å gjøre huden mer smidig og elastisk. Weleda tilbyr Perineum Massage Oil som er en ren naturlig massasjeolje spesielt utviklet for massasje av perineum. Oljen består av mild mandelolje og e-vitaminrik hvetekimolje som er perfekt for dette sarte området.Såre brystvorter

Det er svært mange som opplever ømhet og sårhet i brystvortene i starten av ammingen. For å lindre kan en god nipple cream være redningen. Sjekk ut Burt´s Bees Mama Soothing Nipple Cream som lindrer, beroliger og forebygger såre og sprukne brystvorter ved amming. Se også Den prisbelønte Original Nipple Balm fra Dr. Lipp. Dette er en fyldig og 100% naturlig mirakelsalve som er elsket av jordmødre. Original Nipple Balm er en tykk balm, fri for lukt og tilsetningsstoffer, og er allergivennlig. Balmen er laget av 100% rent medisinsk lanolin, som betyr at den er blitt renset for miljøforurensende stoffer til høyest mulig standard. Lanolin ligner menneskets eget fettstoff og tas lett opp i huden, ingrediensen er kjent for å lindre såre brystvorter ved amming.