Klikk og hent på 30 minutter
Lynrask levering
Fri frakt over 249,-
Eksklusive medlemstilbud
Guide: Hva er SPF og hvilke solfaktor skal man velge?

Guide: Hva er SPF og hvilke solfaktor skal man velge?

Solbeskyttelsesfaktor (SPF) er en nøkkelingrediens når det gjelder å bevare sunn hud og beskytte mot skadelige UVA og UVB stråler. Men med et hav av solpleie der ute, hvordan velger man egentlig riktig solkrem? I denne artikkelen får du råd og informasjon om SPF og valg av solfaktor slik at du kan ta godt vare på huden din året rundt!

Hva er SPF?

SPF er en forkortelse for Sun Protection Factor og en måling av hvor godt en solkrem beskytter mot skadelige UVB-stråler. Jo høyere SPF-nummer, jo bedre beskyttelse gir den deg mot UVB-stråler.   

Hva er forskjellen på UVA og UVB?

Strålingen fra solen inneholder ultrafiolette stråler også kjent som UV-stråler. Både UVA og UVB er stråling som kan gi skader på huden, og derfor er det viktig å velge solkrem som beskytter mot begge deler og har stabile filtere som ikke brytes ned av sollys. Men hva er egentlig forskjellen på disse? 

En enkel huskeregel er UVAldring og UVBrent.

UVA-stråler utsettes vi for året rundt, selv på overskyede dager. Disse strålene trenger gjennom ozonlag og glass og utgjør nesten 95% av strålingen vi eksponeres for. UVA-strålene trenger i dybden av huden og skader cellene våre ved å produsere frie radikaler. Frie radikaler svekker hudbarrieren og kan bidra til forandring i elastin- og kollagenfibrenes retning. Dette reduserer hudens spenst bidrar dermed til tidlig aldring. UVA-stråler bidrar også til soleksem og solallergi, øker sjansen for mørke flekker og pigmentering, og har bevist sammenheng med hudkreft. 
 
UVB-stråler påvirker de øverst hudlagene og skader hudcellenes DNA. UVB bidrar til økt melanin produksjon, altså stoffene som gjør huden brun, og er hudens forsøk på å beskytte seg mot strålene. UVA er altså det som gjør oss brune om sommeren. Dersom du ikke er beskyttet mot solen vil imidlertid UVB-strålene på samme måte gjøre deg brent. Skader fra UVB stråling kan på sikt bidra til økt sjanse for hudkreft og føflekkreft. 

 

Hva betyr broad spectrum? 

Broad Spectrum refererer til solkremer som beskytter huden mot både UVA- og UVB-stråler. Selv med en høy SPF (solbeskyttelsesfaktor) vil du ikke være beskyttet mot alle UVA-stråler dersom ikke solkremen er markert med broad spectrum. 
 

Hva betyr PA++++?

 PA er en forkortelse for beskyttelsesgrad av UVA-stråler etablert i Japan. PA-nivået gir informasjon om beskyttelsesnivået mot UVA-stråler. PA + betyr at solkremen gir en viss beskyttelse mot UVA-stråler, PA ++ indikerer moderat beskyttelse, mens PA ++++ viser meget gode beskyttende evner mot UVA-stråler. 
 

Tenk høy faktor

Nå er det kanskje lenge siden du har fått sol på kroppen, og da er huden ekstra utsatt. En god regel er å starte med minimum SPF 30 tidlig i solsesongen for så å gå ned når du har bygget et godt grunnlag. Husk – ansiktet er alltid eksponert for sol, og man bør bruke høy faktor hver dag hele året. 

Beskytt ansiktet mot solskader og aldringstegn 

Visste du at 90 prosent av hudens aldring forårsakes av soling? Strålingen fra solen bidrar til at bindevevet i huden svekkes og huden blir mindre elastisk og mister spenst. Bruk høy solfaktor for å forebygge aldringstegn som rynker. Daglig bruk av ansiktssolkrem kan faktisk være den viktigste anti-age kremen du bruker!  

 

Leppene er spesielt utsatt

Leppene er spesielt utsatt i solen. Beskytt leppene ved å bruke en leppepomade med solfaktor, og gjerne litt ekstra fukt på kvelden. 

 

Beskytt håret

Visste du at også håret trenger beskyttelse fra solen? Sol skader gjennom direkte varme. Kjemisk behandlet hår, altså farget, stripet og bleket hår er mer utsatt for solskader. Håret mister farge, blir lysere og kan også får gulskjær. Håret oppleves også ofte sprøtt og tørst i løpet av sommeren. UV-spray til håret gir beskyttelse og pleie til både hår og hodebunn, forhindrer hårskader og hårtap, og forsterker håret. 
 

Hvorfor er riktig solfaktor så viktig?

Riktig solkrem beskytter ikke bare mot solbrenthet, men hjelper også med å forebygge hudkreft og tidlig aldring av huden forårsaket av solens skadelige stråler. UV-stråler kan føre til skader på hudens DNA, som kan føre til utvikling av hudkreft. Ved å bruke en solkrem med tilstrekkelig SPF, beskytter du deg selv mot disse potensielle helsemessige risikoene. 
 
I tillegg til å bruke riktig solkrem, er det også viktig å huske på andre solbeskyttelsestiltak, som å unngå å være i solen på de mest intense tidspunktene på dagen, bruke solhatt og solbriller, og søke skygge når det er mulig. 
 

Å ta vare på huden din ved å velge riktig solbeskyttelse er en helt essensiell del av å opprettholde sunn hud. Ved å forstå din egen hudtype og behov, kan du velge en solkrem som gir optimal beskyttelse og pleie gjennom hele året.