Klikk og hent på 30 minutter
Lynrask levering
Fri frakt over 249,-
Eksklusive medlemstilbud
Alt du må vite om vektvest

Alt du må vite om vektvest

Vektvester har blitt et populært verktøy i treningsrutiner, og tilbyr flere fordeler som økt kaloriforbrenning og økt muskelstyrke. I denne artikkelen skal vi utforske vitenskapen bak vektvester, deres anvendelse i vekttap og styrkeoppbygging.
Vektvester er plagg designet for å legge til ekstra vekt på kroppen under trening. Ved å fordele ekstra belastning jevnt over torsoen, intensiverer de treningen og utfordrer muskler og kardiovaskulære systemer til å jobbe hardere. Denne økte intensiteten resulterer i økt kaloriforbruk og muskelaktivitet, noe som gjør vektvester til et verdifullt verktøy for de som ønsker å gå ned i vekt og bygge styrke samtidig. Effektiviteten til vektvester ble tydelig demonstrert i TV-programmet "16 Ukens Helvette". Deltakerne brukte vektvest som en del av sitt strenge treningsregime og opplevde betydelige forbedringer både når det gjaldt vekttap og styrkeøkning i løpet av programmet. 

Fordeler med vektvest

Progressiv Overbelastning: Å inkludere en vektvest i kroppsvektsøvelser som push-ups, pull-ups og knebøy øker motstanden som musklene møter. Over tid stimulerer denne progressive overbelastningen muskelvekst og styrkeutvikling.

Funksjonell Styrke: Ved å etterligne dagliglivets bevegelser med ekstra motstand, forbedrer trening med vektvest funksjonell styrke, noe som forbedrer ytelsen i daglige aktiviteter og idrett.

Kjerne Stabilitet: Den ekstra belastningen som vektvesten gir utfordrer kjernemusklene til å stabilisere kroppen under bevegelse, noe som fører til bedre balanse og holdning.

Økt Kaloriforbrenning: Å bruke en vektvest under kardiovaskulære øvelser som gåing, løping eller sykling fører til høyere energiforbruk. Studier har vist at den ekstra vekten fører til høyere kaloriforbrenningsrater, noe som akselererer fettforbrenningen over tid.  En gåtur med vektvest vil forbrenne ca 450-600 kalorier (Mengden evil avhenge fra person til person)

Forbedret Metabolisme: Den økte intensiteten av treningen med vektvest kan øke etterforbrenningseffekten (EPOC), også kjent som etterbrenningseffekten. Dette betyr at kroppen fortsetter å forbrenne kalorier i et høyere tempo selv etter at treningen er avsluttet, noe som bidrar til vekttap.
 

Inspirasjon til treningsøkter med vektvest

Når det gjelder å utforme effektive treningsøkter med vektvesten, er det viktig å variere mellom ulike typer øvelser og treningsformer for å oppnå både vekttap og muskelbygging. Inspirerende treningsøkter kan inkludere alt fra kardiovaskulære intervaller med høy intensitet (HIIT) til styrkeøkter med kroppsvektøvelser.

For eksempel kan du utføre en serie med HIIT-øvelser som løping, hopping og burpees med vektvesten på for å utfordre kardiovaskulærsystemet og øke kaloriforbrenningen. På samme måte kan du legge til vektvesten i klassiske kroppsvektøvelser som push-ups, sit-ups, knebøy og utfall for å styrke musklene og øke motstanden under styrketrening.

Treningsøkt med vektvest for vekttap

Når målet er vekttap og forbrenning, er det avgjørende å legge vekt på langvarig kardiovaskulær trening og høyintensitetsintervalltrening (HIIT). Ved å inkludere vektvesten i lengre gåturer, løpeturer eller sykkelturer kan du øke kaloriforbrenningen og forbedre utholdenheten din. I tillegg kan du introdusere vektvesten i HIIT-økter for å akselerere fettforbrenningen og stimulere etterforbrenningseffekten.

Treningsøkt for Vekttap (45 minutter):

Oppvarming (5 minutter):
Gå eller jogge i rolig tempo i 5 minutter for å øke kroppstemperaturen og forberede musklene for trening.

Kardiovaskulær Intervalltrening (HIIT) med Vektvest (20 minutter):
Utfør 30 sekunder med høyintensitets løping med vektvesten på, etterfulgt av 30 sekunders hvile eller lett jogging.
Gjenta denne syklusen i 20 minutter, og varier mellom høy intensitet og lav intensitet.

Styrkeøvelser med Vektvest (15 minutter):
Push-ups
: 3 sett x 10 repetisjoner
Knebøy: 3 sett x 12 repetisjoner
Step-ups på benk eller trapp: 3 sett x 10 repetisjoner per ben
Utfall: 3 sett x 12 repetisjoner per ben

Avslutning (5 minutter):
Gå eller jogge i rolig tempo i 5 minutter for å roe ned pulsen og forhindre stivhet.

Treningsøkt med vektvest for bygge muskler

For de som ønsker å fokusere på muskelbygging, er det viktig å inkorporere progressiv overbelastning i treningen. Dette kan oppnås ved å gradvis øke vekten i vektvesten under styrkeøvelser som knebøy, markløft og pull-ups. Ved å tilpasse repetisjonsområder og variere antall repetisjoner og sett, kan du stimulere musklene på forskjellige måter og oppnå maksimal muskelvekst. Ved å følge disse retningslinjene og inkludere vektvesten i varierte treningsrutiner, kan du oppnå både effektivt vekttap og muskelbygging, samtidig som du nyter en utfordrende og variert treningsopplevelse.


Treningsøkt for Muskuloppbygging (45 minutter):

Oppvarming (5 minutter):
Gå eller jogge i rolig tempo i 5 minutter for å øke kroppstemperaturen og forberede musklene for trening.

Styrketrening med Vektvest (30 minutter):
Knebøy: 4 sett x 10 repetisjoner
Pull-ups eller assisterte pull-ups: 4 sett x 8 repetisjoner
Markløft: 3 sett x 12 repetisjoner
Utfall med vektstang eller manualer: 3 sett x 10 repetisjoner per ben
Push-ups med føttene på en benk eller med vektvesten på ryggen: 3 sett x 12 repetisjoner

Avslutning (10 minutter):
Utfør dynamisk strekking av store muskelgrupper som ben, rygg, bryst og skuldre i 10 minutter for å øke fleksibiliteten og redusere risikoen for stivhet etter treningen.

Husk å tilpasse vekten i vektvesten etter din egen styrke og fysisk form, og sørg for å utføre øvelsene med riktig teknikk for å unngå skader. Det anbefales også å konsultere en trener eller helsepersonell før du starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis du har underliggende helseproblemer eller skader.