Klikk og hent på 30 minutter
Lynrask levering
Fri frakt over 249,-
Eksklusive medlemstilbud
Hvordan farge håret hjemme?

Hvordan farge håret hjemme?

Å farge håret er en kunst. Hva kler jeg, hvordan går jeg frem og hva trenger jeg for å nå resultatet jeg ønsker? Under finner du en hårfargeguide som gir deg en oversikt over hva du bør tenke på når du skal farge håret hjemme!

Hvilken hårfarge passer til meg?

For å finne ut hvilken hårfarge du kler bør du alltid starte med å identifisere hvilken hårfarge du har! Hårfargeskalen strekker seg fra 1-10, hvor grunntallet foran puktum avgjør hvilken grunntone du har. Tallet som kommer etter komma avgjør hvilken refleks fargen har.

Grunntoner

Reflekser/Undertone

1 = sort
2 = mørkebrunt/brunsort
3 = mørkebrunt
4 = brunt
5 = mellombrunt
6 = mørk blondt
7 = mellomblondt
8 = blondt
9 = naturlig blondt
10 = lys blondt

,0 = ren grunntone
,1 = ask/blå
,2 = lilla
,3 = gyllen/gul
,4 = Kobber
,6 = rød - varm rød
,7 = rød/lilla/ maghogni - kald rød

 

En naturlig blondine med kaldere farge på håret er typisk en 9,1 eller 9,2, mens en brunette med varmere toner ofte kan ligge på en 5,6! Når du skal kjøpe hårfarge vil du se at refleksene på hårfargene og navnet på fargen kan variere noe fra merke til merke, men en listen over gir deg en grei pekepinn på hvilken nummerering hårfargene har.

En god tommelfingerregel er at man selv kler et par tonehøyder opp eller ned. Ligger du på eksempelvis på en grunntone 5 kan du altså både kle en 3 eller 7. Hvilken undertone/refeks man bør velge avhenger av hvilken fargetone man har i huden. Det finnes tre undertoner; kald, varm og nøytral (nøytrale kan passe alle).

Kald undertone
Har du en kald undertone, er du gjerne lys i huden og får ikke så fort brunfarge i solen. Undertonen din er gjerne kjølig rosa eller blålig og du kler ofte kalde toner. Dette innebærer hårfarger som inneholder askepigmenter eller blå/grå/lilla pigmenter. 

Varm undertone
Har du varm undertone i huden og er lys, får du gjerne en gylden brunfarge når du er i solen, og du kan se at hudtonen din går mot gul eller gylden. Dette innebærer at du kler varmere toner. Det kan være hårfarger som inneholder røde eller kobberfargende pigmenter! 

Nøytral undertone
Dersom du faller i mellom beskrivelsene over har du ofte en nøytral undertone. Har du oliventonet hud kler du ofte både kalde og varme farger fordi undertonen er varm, men inneholder gulgrønne pigmenteer. 

Dersom du har en mørkere hudfarge har man ofte naturlig mørkt hår! Det betyr ikke at håret  være helsvart! Det er anbefales å skape kontraster til ansiktet og undertonen i huden. Har du mørk hudtone med en blå/kald undertone, er det kledelig med med en espresso eller kullsvart hårtone. En gylden, mørk hudtone er flott kler ofte karamelltoner, mahogany og andre rike og varme hårfarger.


Hårfarger

Hvordan gå fra lyst til mørkt hår?

Ønsker man å gå mer enn tre tonehøyder mørkere bør man farge håret i to omganger. Det er anbefalt å starte med en varm farge før man farger håret i ønsket farge. Årsaken til at dette er anbefalt er for å unngå grønnskjær i håret.

Om man ekempelvis skal farge håret og gå fra en grunntone 9 (lys blond) er og ned til tonehøyde 5 (brun) går man først inn og farger håret i en 6`er (lys bun) i en varm farge (reflekser som 6 og 4). Når håret er farget i den varme fargen tørker du håret før du legger i den faktisk ønskede fargen, i denne eksempelet en nøytral 5, og lar den virke som forpakningen beskriver.

Hvordan gå fra mørkt til lyst hår?

Som en gyllen regel kan man ikke gå mer enn 2 tonehøyder lysere ved hjelp av vanlig hårfarge. Det er viktig å huske på at man ikke kan farge et allerede farget hår lysere. Den eneste måten å lysne et allerede farget hår eller lysne et naturlig hår mer enn 2 tonehøyder er ved bleking.

Vær imidlertid forsiktig og tålmodig i denne prosessen. Litt avhening av utganspunktet ditt vil det ofte være nødvending å bleke håret i flere omganger, samt korrigere tonene i håret med en toner eller glansvask. Dersom håret er blitt gult kan en kaldere glansvask være redningen, og dersom håret er blitt grønt kan en varmere glansvask eller toner være med å nøytralisere fargen.

Hjemmebleking er sterkere og sliter mer på håret enn produktene du får i salong og det er derfor helt essensielt å gi håret pauser mellom de ulike rundene med bleking og farging, samt pleie hår og hodebunn godt.

Shampoo og balsam for farget hår

Hvordan bør man gå frem hvis jeg ønsker å farge eller bleke håret, selv om det er veldig slitt?

Dersom man bleker håret når det er veldig slitt og porøst risikerer man at håret blir til ‘tyggegummi’ og knekker. Før bleking er det ekstra viktig å pleie håret godt. Bruk gjerne en protein- og/eller fuktighetskur. La det også gå litt tid mellom hver gang du bleker håret. Følg alltid med underveis for å se hvordan håret reagerer og oppfører seg underveis i blekingen. Merker du at håret ikke oppfører seg som det skal bør du skylle ut blekingen. Dersom du har veldig slitt hår og ønsker å bleke det kan det være lurt å investere i en frisørtime for å sikre at du ikke ødelegger håret ditt. 

 

Hvordan få vekk varme toner?

Når man skal fjerne varme/røde toner må man bruke fargehjulet for å finne komplementærfargen (motsatt i fargestjernen) til den fargen som håret har fått. Dersom håret har blitt rødlig må det korrigeres med grøne toner (naturfarger inneholder ofte en del grønt og kan derfor være lurt å begynne med), dersom håret er blitt gult må det korrigeres med fiolett og dersom håret er blitt oranges kan kan korrigere med blå fargetoner. Fargen kan korrigeren med en toner eller glansvask. Dersom du ikke ønsker å korrigere håret med hårfarge kan du benytte blåshampoo eller lillashampoo! 

 

Av skjønnhetsekspertene hos vita.no

Sist endret 24/04-2023