Klikk og hent på 30 minutter
Lynrask levering
Fri frakt over 249,-
Eksklusive medlemstilbud
Parfymeguiden - Slik finner du din favoritt!

Parfymeguiden - Slik finner du din favoritt!

Frisk, tung, ungdommelig, voksen... dette er alle ord som blir brukt om den velduftende parfymen vi sprayer på oss hver dag. Å velge parfyme kan imidlertid være utfordrende! Her har du en liten guide til hvordan du skal gå frem for å finne en parfyme som er riktig for akkurat deg!

Au de hva for noe?

Alt som dufter er ikke ren parfyme og det finnes fire forskjellige varianter, bestemt av intensiteten av duftoljene. Duftoljene påvirker i hovedsak hvor lenge parfymen sitter på huden.

Eau de cologne: Den aller letteste varianten, og inneholder 2-5 % parfymeolje. Denne passer bra til sommeren og kan også gå under navnet body scent.

Eau de toilette: En mild og rimelig duftvariant som inneholder ca 10 prosent duftoljer. Denne kan du godt være raus med da den ikke er så kraftig og den fordamper rask.

Eau de parfum: Denne typen duft er storesøsteren til Eau de Toilette og er mer intens. Med sine 15 prosent duftoljer sitter hele dagen og er drøy i bruk.

Parfum: Denne essensen skal du kun bruke et par dråper av og inneholder ca 40 prosent duftoljer. Dette er den mest kostbare duften og skal påføres direkte på huden. Siden du skal bruke såpass lite av den så kommer den ikke i sprayflaske.

Mange parfymemerker kommer i alle fire varianter, men det er verdt å merke seg at lukten kan kjennes helt forskjellig ut ifra intensiteten.

Duftnoter

Et viktig element ved valg av parfyme er at lukten utvikler seg fra første spray og gjennom de neste timene. Det er dermed ikke slik at det som først treffer nesen din er hele duften!
En duft er nemlig bygget opp i flere forskjellige deler, såkalte  noter. Derfor skal du vente noen timer fra du tester en parfyme til du faktisk kjøper den.

Duften av de første dråpene som treffer nesen kaller vi toppnoten. Den oppfattes som sterk, men vil fordunste etter hvert.

Det er da hjertenoten trer frem. Den er mildere enn toppnoten og utvikler seg i løpet av ti minutter. Denne utgjør en stor del av duften og varer opp til en time.

Dette er da en balanserende overgang til bunnoten, som stabiliserer selve duften. Denne sitter godt og varer i flere timer. Bunnoten kan lukte forskjellig fra person til person.

imagectgsje.png
Kilde: https://unsplash.com/photos/qFsxwpoDIB4

Dufttyper

I tillegg har vi flere forskjellige ord for å beskrive en duft. Har du en tendens til å foretrekke en spesifikk dufttype fremfor andre, så kan betydningen av ordene gjøre det litt enklere å sile ut gode parfymealternativer, uten å måtte lukte på alt som befinner seg i butikken. Her er en oversikt over ordene som gjerne brukes, og hva de betyr.

Florale dufter: Dette er lett og ungdommelige dufter som gjerne har innslag av jasmin. Eksempel på floral duft:  Escada Agua de Sol

Fruktige dufter: Dette er en type duft som minner om godteri. Sitrusfrukter står som regel øverst på ingredienslisten. Eksempel på fruktig duft: Ralph fra Ralph Lauren.

Orientalsk dufter: Her er det typiske duftdetaljer fra Østen og disse oser av sensualitet. Stikkord for denne typen parfyme er krydder, vanilje og skog. Estee Lauder Bronze Godess.

Aromatisk dufter: Krydder spiller en stor rolle også i aromatiske dufter, og  bunnnoten er svært fremtredende. Planter og urter er stikkord. Eksempel ; Hypnose fra Lancome.

photo-1506915925765-ed31516b9080.jpg
Kilde:https://unsplash.com/photos/wSX-poSLSKE

Hvor skal du spraye parfymen?

Det mest vanlige stedet å påføre parfyme er på håndleddene, men halsen, utringning  og i nakken er også effektive steder. Dette er varme områder som gjør at parfymen utvikler seg godt.

Unngå parfymetabbene!

Å spraye på seg parfyme burde i utgangspunktet være en enkel sak, men allikevel finnes det en del feil som mange gjør når det kommer til parfyme. For best mulig parfymeresultat kan det være lurt å unngå disse vanlige tabbene!

Overdose: Er lukten god er det lett å spraye i vei slik at du kjenner luften hele tiden. Du slutter etter hvert å kjenne lukten av din egen parfyme, men de rundt deg derimot kjenner den like godt.  Vær derfor varsom med parfymedusjingen og spør gjerne venner og kolleger om du bruker for mye.

Spraye for nærme: Dersom parfymen blir liggende som en liten pytt på huden din så har du sprayet på for nærme. Lukten utvikler seg ikke på riktig måte da, så pass på å hold en avstand på i hvert fall 10 cm.

Gni sammen håndleddene etter påføring: Unngå å klemme håndleddene sammen etter å ha påført en parfymedusj  - dette kan føre til at duftmolekylene blir ødelagt og at duften ikke får utviklet seg riktig.

Oppbevare parfyme i kjøleskapet: Duften skal bli oppbevart kaldt og mørkt, men ikke i kjøleskapet da det faktisk blir for kaldt.

Påføre parfyme i uvasket hår: Kombinasjon av parfyme og fett hår blir en lukt med et harskt preg.

Påføre parfyme direkte på håret: Alkoholen i parfyme kan tørke ut hårstråene, så spray heller på børsten.

Et siste råd er at det er viktig å være varsom med å bruke andre produkter med sterk lukt, da en blanding av disse sjeldent blir vellykket. Eksempler på dette er hårprodukter, deodorant og bodylotion.